TA KONTROLL OVER KONDENS OG RIM

Tekst: Randulf Valle

Foto: Ståle Onsøien

Vinterstid vil det alltid oppstå rim og kondens på innsiden av teltduken i løpet av natta. Ståle Onsøien er Barents-ambassadør med mange vinternetter bak seg i telt og gir sine beste tips for å minimere problemet.

Ståle mener at litt snødryss fra teltduken når man våkner om morgenen er noe man må tåle, og som kun er et lite ubehag sammenlignet med de store naturopplevelsene man får på vinterturer. Konsens og rim er heller ikke et problem man kan kvitte seg med fullstendig.

– Det vil alltid bli fukt og rim inne i teltet når det er kaldt, påpeker Ståle. Men han er også tydelig på at måten du innretter deg på fra du begynner teltoppsettet til du våkner neste morgen har stor påvirkning på hvor stort problemet blir, sier han og lovpriser dessuten ventilløsningen på teltene fra Barents.

Et bevisst forhold til kondens og fuktighet blir også viktigere jo lengre turen varer. På en enkelt overnatting ute er det uproblematisk å pakke ned et fuktig og isete telt, men på lengre turer kan mengden fukt, is og rim etter hvert bli problematisk.

 – For meg er oppvaskbørsten blant det viktigste utstyret på en vintertur, og jeg er nøye på å børste bort snø, is og rim fra klær og utstyr som skal inn i teltet.

Her hans beste tips for å få det så tørt og behagelig i teltet som mulig, selv etter kalde vinternetter.

    1: Sett teltet skikkelig opp

    Pass på at du strekker teltet godt ut når det settes opp slik at det blir god klaring mellom yttertelt og innertelt. Bruk gjerne alle barduner og pluggfester. Et godt oppsatt telt gir bedre ventilasjon og mindre fuktgjennomslag.

    2: Bruk ventilene

    Siden både pust, våte klær og koking skaper fuktighet må du bruke ventilene til å få den vannholdige lufta ut. Våre allroundtelt som Trollheimen og Dovrefjell har to ventiler – en i hver ende. Da er alltid en ventil i le og kan være åpen. For et dedikert vintertelt er det en fordel med tre ventiler hvor minst en av dem plassert høyt oppe. Det har vår mest robuste vintermodell Finse. Hvor mye ventilene skal stå oppe er en vurderingssak basert på forholdene. Med mye vind og snødrev må du stenge ventiler som står direkte mot vinden. Jo mer luft du slipper ut av ventilene, jo kaldere vil det også bli inne.

    3: Pass på myggnettingen

    Ståle kan tidvis lukke myggnettingen i ventilen for å få lufting uten å få snødrev inn. Da er det viktig å tenke på at myggnettingen kan ise og bli helt tett. Et ventilsystem for et dedikert vintertelt bør ha mulighet til å stenge hele ventilen helt, åpne den helt samt til å åpne og lukke myggnettingen.

    4: Ikke dra inn snø

    All ekstra fukt du tar med inn i teltet vil gi mer rim og kondens. En stiv børste er fin til å fjerne snø og is fra sko og bekledning før du går inn i teltet. Noen bruker en skobørste. Ståle Onsøien bruker en oppvaskbørste.

    5: Luft godt når du koker

    Ventilasjon og lufting er spesielt viktig om du koker og smelter snø inne i teltet. Når du tar av lokket på kjelen og fyller vann i termoser og drikkeflasker gir det en real dampsky. Da er det lurt å åpne inngangen til teltet for å få bedre lufting. Lufting er også svært viktig når du smelter snø, av hensyn til kullosutslipp fra brenneren.

    6: Fjern rimet forsiktig

    Det vil alltid dannes en del rim og kondens på innsiden av innerteltet i løpet av natta, men det er også relativt enkelt å fjerne mye av det. Ikke prøv å fjerne det tørre rimet. Det ender bare med at det drysser utover soveposer og utstyr. Start heller primusen mens du holder en firkantet plastboks klar. Ståle har med en gammel skrueeske, men en firkantet matboks kan fungere like godt. Akkurat i det primusflammene har gjort snøen kram kan du skrape den bort med boksen. Snøen får først passe konsistens oppe i taket. Så kan du jobbe deg gradvis nedover sidene av innterteltet. Du lærer deg fort å se når den er passe kram til å kunne strykes av. Etterpå lar du primusen gå en stund mens teltventilene er åpne. Da tørker innerteltet forbausende fort.

    7: Rist teltet før du pakker det sammen

    Når du går ut av teltet stenger du innerteltet før du rister teltet kraftig. Da vil mye av eventuell is på innsiden av ytterteltet også ramle av og skli ned langs utsiden av innerteltet. På denne måten holder du teltet så tørt som mulig frem til det skal settes opp neste gang.