En god vinternatt ute

Tekst: Randulf Valle

Foto: Åste Innleggen

Åste Innleggen er Barents-ambassadør bosatt i Finnmark. Vinternettene i telt har gitt henne gode minner. Ett av triksene for god søvn er en snartur ut av teltet før leggetid.

 – Mange oppfatter fortsatt vintertelting som ekstremt, sier Åste, og har antagelig rett i det. Men for henne har iskalde netter også gitt store naturopplevelser. Hun forteller om gnistrende netter i Pasvik hvor alle stjernene du ellers ikke ser blir synlige på nattehimmelen, eller hvor nordlyset danser over furutoppene.

Hun erkjenner at det kan være et vist ubehag med vinterovernattingene. Spesielt tiden fra man er framme der leiren skal være til man ligger i soveposen, og fra man kryper ut om morgenen til man starter å gå.

 – Men gleden over å våkne når sola skinner på teltet og man hører rypene kakle er enorm, fortsetter hun og trekker dessuten frem tilfredstillelsen over å takle vinteren

 –  Selv om jeg etter hvert har vært ganske mye på vintertur opplever jeg fortsatt følelsen av mestring når jeg håndterer forholdene og klarer å holde meg god og varm, forteller hun.

Og nettopp det å holde varmen i soveposen om natta er en nøkkel til et vellykket vinterfriluftsliv. Det går an å fryse litt i løpet av dagen når du vet at du får varmen i deg når teltet er reist og soveposen rullet ut.

Her er Åstes beste tips for å oppnå det

  1: Husk nok liggeunderlag

  Med dårlig liggeunderlag kan du fryse i varme vintersoveposer. To underlag er obligatorisk på vintertur. Med ett tjukt skumgummiunderlag og et oppblåsbart oppå sover du varmt og behagelig.

  2: Skift til tørt undertøy

  Våte klær suger energi fra kroppen. Tørt undertøy er viktig for å holde varmen om natta. Ta gjerne på to lag undertøy og flere par gode sokker.

  3: Husk hodet

  Du blir fort kald om du mister lua i løpet av natta. En balaclava sitter godt og gir isolasjon rundt halsen i tillegg.

  4: Bruk strammingene på soveposen

  En vintersovepose skal ha stramming rundt både hode og nakke. Begge er viktige for å holde lufta på plass.

  5: Vær varm før du legger deg

  Fryser du får du ikke sove. Fyr opp primusen og få det godt og varmt, eller ta en tur ut og beveg deg før du skal legge deg til for natta.

  6: Varmeflaske hjelper

  En tett flaske med varmt vann, innpakket i sokker eller isolasjontrekk vil gi deg ekstra varme et stykke utover natta. Spesielt flott for å få varmen i kalde tær.

  7: Ta en tur ut før du skal sove

  Ikke ligg og kjenn på at du må på do. Ta en tur ut de siste du gjør før du skal sove. Tøm blæra og få varmen i kroppen. Klarer du å lære deg å bruke tisseflaske unngår du ubehagelige turer ut.

  8: Det er varmere i et telt enn under åpen himmel

  I en iskald vinternatt kan det være over 10 grader varmere inne i et telt enn ute. Vent med nettene under åpen himmel til du har blitt mer vant med å sove ute.

  9: To poser er mye varmere enn én

  Du trenger ikke kjøpe en dedikert vintersovepose. To poser utenpå hverandre gjør samme nytten. Husk at soveposen Tana Summer fra Barents Outdoor er laget for å kunne brukes utenpå en annen pose. Sammen med en tresesongspose gir den nok varme til de fleste vinternetter. I tillegg får du altså en romslig og robust sommerpose.

  10: Kok på termosen

  Som Åste selv sier: – Jeg koker alltid vann i termos som jeg har til morgenen etter. Hvis jeg noen ganger ligger oppe og leser så unner jeg meg noe varmt å drikke. Da har jeg også varmt vann til å starte dagen med en varm kopp kaffe/toddy før jeg gjør noen annet. Det gjør at mine vinterturer blir ekstra trivelige