Materialer

Å velge riktige materialer er noe av det viktigste vi gjør når vi utvikler telt.

Det er kritisk for produktets yteevne, og avgjørende for at det skal opprettholde den høye kvaliteten over tid. Vår erfaring og forståelse av dette er basert på over 40 års arbeid med produksjon, søm, design og ikke minst reparasjoner av høykvalitetstelt. Vi vet hvordan de ulike materialene oppfører seg – både i selve produksjonsprosessen og etter å ha vært ute på tur i 30 år.

D(Denier) er en måleenhet som brukes til å bestemme fibertykkelsen til individuelle tråder som brukes til å lage stoffer. Stoffer med høyt deniertall har en tendens til å være tykke, solide, tyngre og mer holdbare enn stoffer med lavt deniertall.

T(Taffeta) er en vevingsteknikk hvor trådene blir hardt tvunnet sammen. Denne metoder lager et sterkt stoff som holder fasongen svært godt. Taffeta stoffkvalitet er definert med tall som slutter med bokstaven T, som f.eks. 240T og 330T. Der T står for antall tråder som er i en kvadrattomme stoff.

Ripstop er vevde stoffer ved bruk av en spesiell teknikk som forsterker stoffet å gjør de motstandsdyktige mot opprivning. Under veving blir tykke forsterkede tråder vevd sammen med jevne mellomrom i et krysskraveringsmønster. Fordelene med Ripstop er at det har et svært godt styrke-til-vekt forhold.

Ytterteltstoffer

Ytterteltet må ha høy motstandsdyktighet mot UV-stråling og god stabilitet under vekslende vær- og temperaturforhold. I tillegg til en god vannsøyle og rivestyrke. Det er i stor grad teltet ytterteltstoff som beskytter deg mot vær og vind. I tillegg til laboratorietesting etter internasjonale standarder, er langvarig testing på tur en like viktig testparameter for oss. Å ha personer som Bengt-Are Barstad i vårt testteam, som så langt har vært på tur sammenhengende i 700 døgn, gir også oss en unik innsikt og verdifull erfaring når vi gjør materialvalg.

Det er en vanlig misoppfatning at høy vannsøyle = best kvalitet. Den internasjonale standarden EN 343 er mest brukt, og definerer et stoff som vanntett hvis det har en vannsøyle på over 800 mm. For et telt er det imidlertid viktig at yttermaterialet evner å opprettholde en høy vannsøyle over tid.

Vi har bevisst valgt å ikke gi noen av våre teltmaterialer flammehemmende egenskaper som muliggjør fyring med åpen ild, da dette er en prosess som er svært skadelig for miljøet. Men med gode sikkerhetsrutiner og suveren ventilasjon er det selvfølgelig mulig å benytte primus i ytterteltet.

BARENTS CLASSIC & POLAR: Her er det benyttet et Nylon RipStop 40D med minimum 5000mm vannsøyle.Materialet et svært finvevd og silikonbelagt på begge sider. Det er meget sterkt og varig materiale som opprettholder sine egenskaper også under vekslende vær- og temperaturforhold.

BARENTS ULTRALIGHT: For de aller letteste teltene våre har vi valgt å benytte et meget tynt 15D RipStopmateriale. Det er også silikonbelagt på begge sider for å gjøre det både rive – og slitesterkt. Det har en vannsøyle på 3000mm, som er høyere enn en del annet på markedet, men noe vi gjør som et tiltak for å forlenge levetiden på teltet.

 

Innerstoffer

Viktige egenskaper for innerstoffet er at det skal være lett og vannavvisende i tillegg til at det materialet må ha gode pusteevner. Dette er svært viktig for å få et godt inneklima og for å unngå kondens inn i teltet.

BARENTS CLASSIC & POLAR: Her er det benyttet polyester RipStop 30D. Dette har blitt valgt da polyester har gode pusteegenskaper og er et veldig lett materialet. Polyester tørker også svært raskt da stoffet ikke trekker til seg fuktighet.

BARENTS ULTRALIGHT: På de letteste teltene er det benyttet en tynn 15D Nylon RipStop materialet. Dette stoffer er svært lett og har meget gode pusteevner, noe som er viktig for å minimere kondens.

Bunndukstoffer

Det er benyttet sterkere materialer i bunnduken da denne utsettes for store slitasje fra underlaget. Derfor er det benyttet materialer med høy slite- og rivestyrke.

BARENTS CLASSIC & POLAR: Her er det benyttet et RipStop 70D/190T med 10.000 vannsøyle. Materialet er behandlet med et PU-belegg for å forhindre vanninntrengning og for å forbedre slitestyrken.

BARENTS ULTRALIGHT: Det er benyttet RipStop 40D/240T med 5.000mm vannsøyle. Det er i tillegg benyttet et silikonbelegg på begge sider for å forhindre vanninntrenging og redusere tørketiden.


Vannsøyle – en måleenhet for vanntetthet

Vannsøylen til et materiale måles ved å utsette materialet for et økende trykk. Testen avsluttes etter de 3 første vanndråpene trekker gjennom materialet og resultatet avleses. Teltmaterialer kan oppleve tøffe forhold og slitasje over tid. Både fra UV-stråling fra sola og slitasje som kommer ved bruk. Dette vil medføre at teltmaterialet degraderes og vil føre til en reduksjon av vannsøylen.

For å gi teltene lang levetid blir det derfor benyttet en betydelig høyere vannsøyle enn det som anses som vanntett.

Vi stiller strenge krav når vi tester stoffer, både når det gjelder vannsøyle (ISO 811) fra våre produsenter, men gjør alltid egne vannsøyletester som en naturlig del av vår kvalitetskontroll på Melhus for hver teltproduksjon.